Dit is waarom we ons suf voelen door warmte

Blog Dit is waarom we ons suf voelen door warmte

Je ligt lekker te zonnen in de tuin en je valt pardoes in slaap, terwijl je normaal gesproken nooit een powernap nodig hebt overdag. Hoe komt het dat we zo moe worden door de warmte?

Zweten

Je wordt moe van de warmte, omdat het blijkt dat je lichaam zich verzet tegen de hoge temperaturen. Je lichaam wil graag op 37 graden blijven en probeert dus warmte kwijt te raken. Hierdoor ga je zweten. Zweet dient namelijk om de huid af te koelen. De zweetklieren gaan aan de slag wanneer ze een signaal krijgen vanuit de hersenen dat het lichaam te warm wordt.

Slaapmodus

Er bestaat nog een optie die het lichaam kan inschakelen, om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt. Deze optie houdt in dat het lichaam minder warmte gaat produceren, waardoor je lichaam slomer wordt. Met andere woorden: je lichaam gaat langzamerhand de slaapmodus activeren. Oh ja, en nog iets: om warmte af te kunnen geven aan de omgeving, gaan je bloedvaten wijder staan. Hierdoor kan de bloeddruk een beetje zakken. Een lage bloeddruk kan ook zorgen voor dat luie gevoel.

Waarschuwing

Eigenlijk is het een soort van waarschuwing. Door dat suffe gevoel ben je minder goed in staat om je in te spannen. Zo voorkom je dat je je gaat inspannen in de brandende zon, wat kan leiden tot oververhitting. Wanneer dat lome gevoel op komt spelen, is het tijd voor een middagdutje. In de schaduw natuurlijk.

Recente berichten