Beeldentuin Land en Beeld snoeit valse acacia’s (pseudoacacia

Afgelopen zaterdag was het zover. Groot materieel en mensen aanwezig om deze grote klus te klaren.

Sander Denteneer , als eigenaar en hovenier , nam de leiding over de manschappen en vrouwschappen. Sander had al een zeer grote aanhanger laten brengen met rijplaten, kettingzagen met helmen, oordoppen, beschermkleding, kruiwagens en snoeischaren. Zelf kwam hij op een zeer grote mobiele hoogwerker als King Arthur aanrijden.

Snoeien met behoud van karakter

Het snoeien van de grote acacia met grote breed uitgroeiende takken en omarmd door twee kiwi’s kostte de meeste tijd en gebeurde in de volle regen. De boom heeft een prachtig nieuw karakter gekregen. De kiwi’s, de bosrank en een papierroos zijn behouden.

Licht en ruimte voor kunst

De hele hoge acasia, half afgestorven, op het terras was sneller gekortwiekt. Door het inkorten is er veel licht op het terras gekomen. De monumentale bank Du Carré à l’Organique van Anne Pelletier en Paty Sonville staat er prachtig.

Wat overbleef, prachtig kort gezaagd hout, gekloofd en in de opslag gestort. Natuurlijk ook een grote berg met snoeihout, dat nog gehakseld moet worden. Je kan niet alles hebben.

Dank aan Sander en zijn hoveniersbedrijf

Met grote, zeer grote dank aan Pieter Doolard, Dick van Schijndel, Jonne en Carlijn Andringa Denteneer, Dick en Con Denteneer, Jeffry en Robin en aan Helen, mijn vrouw, die de scepter zwaaide over de keuken en het welzijn van de werkers. Sander en zijn hoveniersbedrijf All Seasons in Haarlem even apart. Zonder zijn belangeloze inbreng was HET niet mogelijk geweest en Sander, je reed die grote wagen als een Smart.

Ernst Lowensteijn